Стално чујемо понешто о њој, али шта је то конкретно? Лимфа је течност слична крвној плазми, док је плазма све у крви осим крвних ћелија. Лимфа настаје у ткивима и има своју циркулацију и своје судове. Ствара се у ткивима и садржи све токсине, бактерије, алергене… које су од споља доспеле у тело. Она их носи кроз свој систем судова до лимфних чворова. Лимфни чворови су органи у којима се стварају лимфоцити – бела крвна зрнца, а највише се налазе на врату- крајници, под пазухом и препонама (слезина је највећи лимфни орган). Лимфоцити у чворовима пречишћавају лимфу, уништавају бактерије, токсине тј. филтрирају је а она затим судовима отиче у вене где се меша са крвљу. Просто к’о пасуљ. Укратко – лимфа је заслужна за чишћење организма!

ЛИМФОДРЕНАЖА је врста масаже. Стимулација лимфне циркулације и поспешивање филтрације лимфе кроз лимфне чворове поспешује детоксикацију организма. А шта имамо од детоксикације? Отприлике све! Прочистимо органе ( нарочито јетру) а чистији органи брже и боље раде, као нпр. кад отпушите сливник. Што органи боље раде то је читав метаболизам бржи а наше тело виткије, здравије и затегнутије. Када покренете циркулацију после тренинга, не би требало јести барем 1 сат (за ефекат мршављења). Уколико желите дефиницију мишића и увећање мишићне масе онда протеинске напитке можете да пијете одмах након третмана зато што је уградња нутријената бржа и комплетнија
Лимфодренажна масажа може исушити кожу, непосредно након тренинга то се осети као сврбуцкање или пецкање. Ово је одличан моменат да се утрља неко храњиво, хидрирајуће и/или антицелулит уље. Тада је ресорпција тих уља дубља, успешнија а тиме и њихово дејство.
Масажа појачава циркулацију крви, што значи да доноси више кисеоника, а односи више штетних материја из ћелија мишића. То је и главна корист масаже. Мишићи напуњени кисеоником имају више енергије за свакодневне активности. Поред тога, масажа помаже болним мишићима и зглобовима, повећава гипкост тела и тонус коже и делује антистресно. Масажа није само обична релаксација – то је и превентива против накупљања стреса и емотивне и физичке напетости.

Да, али да ли то стварно делује? Наравно, и то се после првог тренинга/третмана осети. Не треба одустајати. Индивидуалан је одговор и брзина постизања резултата, наравно, логично, нисмо сви исти, немамо сви исти број година, килограма, навике … Али нема сумње у то да ли ради и да ли вреди, и те како.

Сви ови процеси у телу, који се одвијају током и након лимфодренажне масаже, имају за последицу значајно смањење целулита и затезање коже. Рол масаже су револуционарне у овом начину уклањања целулита – личе на неку врсту „аутоматизоване мадеротерапије“. !!! Редовним лимфодренажама и , наравно, праћењем општих смерница које се тичу исхране и уноса течности можете доћи до савршеног облика тела и затегнуте, глатке коже.

Заједно до здравог, лепог и подмлађеног тела!

Опште смернице у здравој исхрани!

Особе са проширеним венама и компликацијама у виду дубоке венске тромбозе и слично,  као и дијабетичари не би требало да раде лимфодренажне масаже.